Monitoring en beleid
Over de verschillende functies van een monitor en behoeften van organisaties.
Bekijk de presentatie van deze workshop
Door:
MSc. Floris de Jong, senior adviseur-onderzoeker Het PON & Telos
MSc. Marijn van Asseldonk, adviseur-onderzoeker Het PON & Telos
Het PON & Telos neemt u mee in een verkenning van de monitoringspraktijk.
In de huidige beleidsrealiteit wordt regelmatig het monitoringsinstrument toegepast om bijvoorbeeld de staat van een gebied in kaart te brengen. Dat kan, en wordt op verschillende manieren gedaan; er is namelijk niet zoiets als ‘de monitor’. Monitoring kent verschillende vormen, die de nodige consequenties met zich meebrengen voor de vertaling van de cijfers naar beleid. Niet elke vorm van monitoring leent zich namelijk om beleid te maken. Functies verschillen. Hoe zorg je ervoor dat de monitor aansluit bij de behoeften en informatievraag van de organisatie? Welke vragen moeten er worden gesteld in de aanloop van het monitoringsproces? In deze workshop neemt het PON & Telos u mee op een verkenning in de monitoringspraktijk. Monitoring is een dynamisch, co-creatief proces, en zo ook deze workshop: We gaan naast onze toelichting met u het gesprek aan over wat monitoring inhoudt, welke behoeften er bij verschillende organisaties zijn met betrekking tot monitoring en welke weerslag dat heeft op de vertaling ervan naar beleid.
Floris is leergierig, idealistisch en creatief/out-of-the-box. Als senior adviseur-onderzoeker werkt hij aan vraagstukken met een focus op milieukwaliteit en ecologie. Hij is gespecialiseerd in thema’s zoals droogte, stikstof, biodiversiteit en landbouwtransitie en heeft veel ervaring met (geo)data analyse en (geo)databases.
Marijn is een echte natuurliefhebber, die enthousiast wordt van milieu-sociologische vraagstukken. Hij werkt als adviseur-onderzoeker bij het PON & Telos aan governance vraagstukken en aan onderzoeken naar verschillende ruimtelijke thema’s, zoals droogte en de energietransitie.